Är det dags att radera sitt Facebookkonto?

Om du äntligen har valt att släppa Facebook; antingen på grund av Cambridge Analytica-skandalen eller nyheten om att okända hackare fick tillgång till 50 miljoner konton – så är det faktiskt inte så svårt att ta bort sig själv från från tjänsten. Men innan du tar bort alla dessa bilder, inlägg och likes; bör du ladda ner din personliga information från Facebook först.

Innan du lämnar – ladda ner ditt Facebook-arkiv

Ditt Facebook-arkiv innehåller nästan all relevant information relaterad till ditt konto; inklusive dina foton, aktiva sessioner, chatthistorik, IP-adresser, ansiktsigenkännings-data och vilka annonser du klickat på – för att nämna en del. Det här är massor av personlig information som du förmodligen skulle vilja behålla och ha tillgång till i framtiden.

För att ladda ner ditt arkiv, gå till “Inställningar” och klicka på “Ladda ner en kopia av din Facebook-data” längst ner i Allmänna kontoinställningar och klicka sedan på “Starta mitt arkiv.” (Start my Archive).

Lämna Facebook med några klick

När du nu har laddat ner ditt arkiv kan du fortsätta med att  radera ditt konto. Men var uppmärksam! När du väl har raderat ditt konto kan det inte återställas. Om du är redo att radera ditt konto kan du klicka på den här länken; som tar dig till sidan för borttagning av konto. När du väl klickat på “Ta bort Mitt konto” kommer ditt konto att markeras för avslutning och är då otillgängligt för andra som använder Facebook.

Skulle du ångra dig finns det möjlighet

Som en “säkerhetsåtgärd” noterar Facebook att man försenar ditt borttagande av konto med några dagar så du har möjlighet att under denna period och avbryta borttagningsförfrågan. Så logga inte in igen; för då kommer du bli tvungen att starta om processen. Vissa saker, som kommentarer du har gjort på en väns inlägg, kan fortfarande visas trots att du har raderat ditt konto. Facebook säger också att kopior av vissa saker som loggposter kommer att förbli i deras databas, men noterar att de inte kopplas ihop med dig (din profilbild och namn syns inte längre).

Företaget säger att det kan ta upp till 90 dagar att helt ta bort ditt konto och information i samband med detta; men det noteras att ditt konto kommer att vara otillgängligt för andra personer som använder Facebook under denna tid.

Avskärma dig från sociala medier?

Om du är verkligen seriös om att avsluta ditt Facebook-konto, kom ihåg att företaget äger flera andra populära tjänster, som Instagram och WhatsApp – kanske borde du ta bort dina konton där också. Men mer om hur du gör det en annan gång.