Carl utmanar sockerindustrin

Carl introducerar nu ett helt nytt livsmedel i Sverige som heter Stevia. Det är trehundra gånger sötare än socker men innehåller inte några kalorier och är helt naturligt.

Carl Horn af Rantzien är grundare av The Real Stevia Company – Granular AB. För honom är företagandet ett sätt att leva. Han är något av en serieentreprenör och har bland annat startat restaurangen ”Lammet och Grisen” på Öland.

 

 

– Den enda gången jag haft en anställning var som lärarvikarie på sjuttiotalet men ur den erfarenheten fick jag inspiration att starta ”A non smoking generation” som jag drev i tre år. Jag startade detta först i Sverige och sedan tog jag med mig konceptet till USA och drog igång det där. Jag älskar utmaningar, de ger mig energi.

 

 

– Jag grundar mitt entreprenörskap på kommersiella principer men jag vill också att min affärsidé ska gynna samhället i stort och sådant som är bra för hälsan för oss alla, fortsätter han.

 

 

– Pengar är energi och ska inte dämmas upp. Istället vill jag skapa ett positivt flöde av dem så jag delar gärna med mig av vinsterna. Giriga människor är egoistiska bara för att de inte förstår att det inte finns ett motsatsförhållande mellan att tjäna ett gott syfte och dela med sig och att faktiskt tjäna pengar samtidigt. Det är i alla fall min filosofi, säger Carl.

 

 

En släkting till Carl reste till Paraguay på 1840-talet där han tjänade ihop till ett stort kapital som han använde för att investera i olika affärsverksamheter i Sverige, när han återvände hem. Han var bland annat med och startade Stockholms Enskilda bank som heter SE-Banken idag och han finansierade bröderna Nobel så man kan säga att han var en dåtida riskkapitalist.

 

 

– Eftersom min mormors morfar tjänade pengar i Paraguay så känns det extra bra att min verksamhet där ger tillbaka något till dem idag, säger Carl.

 

 

Paraguay kämpar med att resa sig ur fattigdom efter åratal av diktatur. Det är också där som själva råvaran till sötningsmedlet använts i tusentals år, först av indianerna och sedermera av bönderna, till husbehov. Stevia växer bara vilt i Paraguay men odlas sedan sjuttiotalet i Kina.

 

 

–När jag först besökte Paraguay såg jag ett rikt land med en stor fattig befolkning, säger han.

 

 

Carl har organiserat ett tusental bönder som odlar Stevia i kooperativ. Växten skördas tre gånger om året och ger bönderna en god och jämn inkomst över året.

 

 

– Det är tragiskt när fattiga bönder säljer sin mark till sojaindustrin, säger han. Det ger dem inte ett bättre liv. Bönderna har ingen vana att hantera kapital och när pengar är slut har de inget kvar att leva av. Ett land med fattiga människor utan framtid är inte stabilt. Jag hoppas att bondekooperativen som odlar Stevia bidrar till ett bättre liv för bönderna men också en positiv utveckling för landet.

 

 

Carl kom först på tanken att odla Stevia när hans fru fick cancer. Hon läste Sanna Ehdins böcker om hälsa där hon ger rådet att byta ut socker mot Stevia. Livsmedelsindustrin ersätter idag socker med bland annat aspartam som är syntetiskt och som i en pågående debatt anklagas för att försämra hälsan, särskilt för unga personer som dricker stora mängder läsk med tillsatt aspartam. Sanna menar också att många sjukdomar förvärras av ett stort sockerintag.

 

 

– Över huvud taget pågår det en matrevolution bland medvetna konsumenter, som är trötta på att bli istoppade en massa konstiga saker där man inte vet effekterna, säger han. Konsumenterna vill ha ärlig mat! Ärlig och naturlig!

 

 

­– Det visade sig att Stevia bara växer vilt just i Paraguay och av nyfikenhet på landet och råvaran reste jag dit, säger han. Jag började organisera odlingarna och satte igång med att lämna in en ansökan till EU om att få importera Stevia till Europa.

 

 

Stevia har varit förbjudet i EU mycket på grund av att sötningsindustrin velat skydda sina produkter. Förbudet för import till EU släpptes först i december 2011. Det tog fyra år att få igenom ansökan. Det fanns flera intressenter som gick samman om en ansökan. För att driva frågan gick Carl med som medlem i en intresseorganisation som bildades 2007 och som heter European Stevia Association.

 

 

–Jag gick samman med flera andra intressenter, bland annat ett företag från Japan och ett från USA, säger han. Motståndet från socker- och aspartamindustrin var kompakt och flera personer kände sig till och med hotade under processen men vi vann till slut.

 

 

I Japan har Stevia länge varit tillåtet och japanska företag har startat upp odlingar i Kina. Carls odlingar i Paraguay är alla ekologiska och man har använt de här åren för att bygga upp en miljövänlig och kvalitetssäker odlingsprocess.

 

 

– Nu är allt på plats och det är dags att lansera Stevia på den svenska marknaden, säger han. Vi kommer framför allt att sälja direkt till livsmedelsindustrin men det kommer också att finnas Stevia ute i butikerna för husbehov.

 

 

Eftersom Stevia är trehundra gånger sötare än socker så måste man spä ut råvaran så att den bara blir dubbelt så söt, för att man ska kunna dosera rätt mängd sötma till baket till exempel. Stevia har inte heller samma egenskaper som socker.

 

 

– Man kan inte få den där knäckiga ytan som socker kan ge en brylépudding till exempel, men det går alldeles utmärkt att baka kanelbullar, säger han. Knepet är att ha i lite kesella som binder fukt för det gör inte Stevia på samma sätt som socker.

 

 

Läs mer om stevia…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Share

Additional information