Minc från Malmö lägger kraft på nya spelstudios

Malmö har en otrolig meritlista när det kommer till spelframgångar; och staden har på senare tid blivit ett ännu viktigare nav för denna växande industri. Minc, är ett startupföretag i Malmö, som redan huserar ett startup-labb och ett coworking-utrymme, och under våren kommer företaget även ha en konsultavdelning, kallad “Minc Game” – som är dedikerat till just nya spelföretag.

minc

När man tänker på data och tv-spelsscenen i Sverige tänker man kanske i första hand på företagen som gör de riktigt stora blockbuster-spelen som: DICE, Mojang eller Kung? Men faktum är att dessa bara en liten del av det svenska spelarvet. Mårten Öbrink på som är VD på Minc berättar att det finns spelföretag som de arbetar med i Malmöregionen som endast består av en eller två personer, men som ändå levererar extremt avancerade spel.

Företaget kommer husera och vara värd för 5-8 nystartade spelföretag under en period av ett år, vilket gör att företag att få tillgång Minc’s grymma rådgivare i områden som marknadsföring, investeringar och team-building. Allt  kommer att drivas av Lübeck, som tidigare var VD på företaget Tarsier Studios, en Malmö-baserad spelstudio som bland annat ligger bakom framgången Little Big Planet, till Sonys bärbara konsol Vita.

Som det ser ut så har Malmö skött sig grymt bra på den internationella tvspelscenen, och spelstudierna i staden är allt från enmansföretag, till mycket större studios som Massive Entertainment.

Tyvärr så har det dock fortfarande inte funnits något riktigt bra ställe att vända sig till om man vill få hjälp med att grunda sin egna spelstudio. Det är därför Minc valde att lansera programserien “Game Startup Academy” förra året, vilket sedan  inspirerade dom att skapa konsult-avdelningen för spelutveckling: Minc Game.

Man kan utan att skryta säga att Malmö är en framstående stad på den internationella spelscenen. Med en befolkning på endast 320.000 – är malmö ändå hem för ett 40-tal olika spelföretag inom alla olika genrer. Detta är  4,8 gånger mer per capita om man jämför med till exempel London. Ubisoft Nordic och Kung är två stora namn som befinner sig i Malmö, och Massive  har precis köpt ett helt kvarter i staden för att expandera sitt team med 200 anställda.