Det går sådär för Ebay

EBay har inte haft en så bra senaste tid, efter att ha lagt ut ett ganska högt tredje kvartal som passar ungefär i linje med analytikernas uppskattningar – men kanske inte det språng som Wall Street förväntade sig efter det fjärde kvartalet.

Ebay i Uppförsbacke

Företaget menar att det tillkom ytterligare 2 miljoner aktiva köpare och säger nu att det har 168 miljoner globala aktiva köpare. Men även med köpare-nummer som är så stora, verkar det som om att eBay fortfarande är i en uppförsbacke, där man samtidigt försöker hålla kvar uppfattningen som finns om att företaget är ett riktigt kraftverk.

Liksom andra företag som kämpar med tillväxt; kan det här problemet ligga på produktnivå snarare än den operativa eller mekaniska-nivån. eBay verkar för närvarande vara mer en historia om uppgradering, eftersom man idag i stort sätt kan köpa varor överallt med endast ett klick.

ebay

Största konkurrenten Amazon

Det fanns en viss tillväxt över hela linjen – de flesta enheter växte mindre än 10% jämfört med året innan – men det är tydligt att det lämnat eBay med mindre tillväxtegenskaper jämfört med största konkurrenten Amazon. Men framåt ser det ut som att företagets förväntningar för fjärde kvartalet ligger lägre än vad Wall Street hoppades på. Investerare tycks fortfarande leta efter mer från företaget. Man måste börja kolla på hur marknaden faktiskt ser ut.

“Under tredje kvartalet körde vi acceleration över alla tre av våra plattformar, vilket gav starka ekonomiska och finansiella resultat på topp och botten; och vår snabbaste volymtillväxt på över tre år, säger VD Devin Wenig i resultatgenomgången. “Våra kunder svarar på de betydande produktförbättringar vi har gjort, och detta återspeglas i våra resultat.”

Ljummen tillväxt

Vi kommer till specifika finansiella nummer senare, men det ärhelt  klart att eBay inte får den typ av vänliga behandling som Amazon får. Medan företaget verkar försöka diversifiera sig bortom bara sin marknadsplats – och det visar sig att StubHub är en ganska betydande affär; med hundratals miljoner dollar i intäkter.

Medan tillväxten på den finansiella fronten är ganska ljummen, har eBay-aktien fortfarande varit på gång under det gångna året. Aktien är upp omkring 20%, trots att det står konstant tryck från Amazon eftersom företaget växer till en större och större kraft. De senaste månaderna har varit lite skakigare, och självklart så strör den här rapporten salt i såren.