susanne jarl sthlm

Entreprenörden Susanne Jarl – från födelsedagspresent till miljonomsättning

Susanne är entreprenörden som har startat recepten.se – en av Sveriges största receptsajter med 200 000 unika besökare i veckan och högst trafik per recept om man jämför med de mer namnkunniga receptsajterna i Sverige.

Som om det inte skulle räcka så driver Susanne även susnet.nu, en besöksräknare och statistiktjänst för hemsidor och poworkout.se, träningsapplikationer för din mobil eller surfplatta. För som Susanne säger, “eftersom jag älskar att njuta av god mat så måste jag också träna!” Hur blev det så här Susanne? Berätta lite om din resa?

Susnet.se startades år 2003 som en personlig hemsida med lite webbtips, recept, humor och en gästbok. Susnet.se köpte jag som födelsedagspresent till mig själv 2003 och namnet betyder “Susanne på nätet” ungefär i kortform. Då jag såg en efterfrågan av en statistiktjänst hos mina nätvänner så utvecklade jag statistiktjänsten susnet, år 2004. Allt detta låg vid den här tiden på en och samma domän – susnet.se.

2004 startade jag egen firma, tanken från början var absolut inte att jag skulle kunna försörja mig på detta utan just då var det lite skakigt på arbetsmarknaden och då tänkte jag att jag alltid kunde arbeta som konsult istället för en anställning. 2005 flyttade jag min receptsamling på nätet till en egen sajt – recepten.se. Sakta med säkert så ökade annonsintäkterna. 2007 startade jag Susnet AB, då var jag fortfarande anställd men ett år senare så hade företaget börja gå så bra så att jag kunde fokusera helhjärtat på det istället för att vara anställd. Jag tänkte att om mina kunder är nöjda med mitt jobb som anställd på ett större konsultföretag, varför skulle inte jag kunna ha nöjda kunder som egen företagare? På 3 och ett halvt år så har jag inte haft något konsultuppdrag utan allt arbete och alla intäkter kommer från min sajter och appar.

Som egenföretagare, hur får du inspiration och nya idéer?

– Jag har alltid engagerat mig i olika konstellationer och grupperingar av intressanta människor, som inflyttad till Stockholm har jag varit tvungen att nätverka. Det är både entreprenörsnätverk och nätverk inriktade mot olika spår av systemutveckling. Några exempel är JavaForum, CocoaHeads Sthlm, Sthlm Android, Sthlm GTUG, Sthlm Startups, Sthlm Nightowls, GeekMeet, GeekGirlMeetup och så Duchess Sweden som är ett nätverk för kvinnliga javautvecklare som jag varit med om att starta.Vad är nästa steg för dig som entreprenörd, vad kommer att hända i framtiden?

Jag ska fortsätta att utveckla sajten recepten.se, förbättra innehållet och funktionaliteten. Konkret ska jag fortsätta utveckla steg-för-steg illustrationer för att förenkla för mina användare. Bättre mobilanpassing ska också till.

När det gäller träningsapparna inom poworkout.se ska även de förbättras och utvecklas vidare. Inget revolutionerande men jag lutar mig mot de många spontana mail jag får varje vecka från mina kunder med beröm och inte minst förslag på förbättringar.