Några av 2017 års hetaste Nya Startups!

Här kommer fyra stycken av de hetaste nya svenska startups som blev framgångsrika under 2017!

Watty

Watty är en liten enhet som ansluter till en säkrings-box och övervakar hushållens elanvändning. I sin “companion smartphone” app används algoritmer för att upptäcka och identifiera apparater i hemmet baserat på vilket energianvändnings-mönster apparaten har. Denna information kan sedan användas för att spara pengar och kanske viktigast av allt; minska koldioxidutsläppen. Bolaget lyckades få 3,32 miljoner dollar i finansiering från Cleantech Invest och EQT Ventures i juli 2016. Watty sysselsätter 22 personer i Stockholm och Palo Alto

Greta

Företaget Cisco förutspår att en miljon minuters videoinnehåll kommer att korsa internet varje sekund fram till år 2020. Greta’s AI syftar till att optimera denna infrastruktur och utarbeta den bästa vägen för trafik – för till exempel video och bilder – som man sedan tar med i en analyspanel. Det gör det möjligt för peer-to-peer-nätverk där anslutningen är dålig, vilket betyder snabbare nedladdningstider för innehåll; särskilt på marknader som Asien, Mellanöstern och Afrika där webbfrågan överträffar utvecklingen av webbinfrastrukturen. Företaget grundades 2015 av Dennis Martensson och Anna Ottosson, startupen höjde 1,03 miljoner euro i startfinansiering från BlueYard Capital året därpå.

Kry

Sjukvårds-startup KRY kopplar ihop patienter med läkare och terapeuter – när som helst och var som helst; med hjälp av appen. Företaget, som har mer än 100 000 patienter, arbetar med över 100 läkare i Sverige, som delar sin tid mellan möten på kliniker och online-konsultationer. Företaget grundades 2014 och fick ett startkapital på 6,8 miljoner dollar i augusti 2016. Tjänsten utgör mer än en procent av Sveriges sjukvårdsbesök i primärvården.

Natural Cycles

Natural Cycles använder algoritmer för att övervaka kvinnlig fertilitet. Företaget grundades 2013 av Elina Berglund och Raoul Scherwitzl. Appen har mer än 200 000 användare i 161 länder; och använder kroppstemperaturen för mätning av fertilitet – vilket kan avgöra om det är säkert att ha oskyddad sex baserat på metoder som Berglund utvecklat under sin tid på CERN. I februari 2017 blev det den första appen som skulle godkännas för användning som preventivmedel av ett större europeiskt testföretag.