volvo geely

Volvo och Geely tar samarbetet till nya nivåer!

De senaste dagarna har en stor nyhet varit att Volvo Cars och Geely Automobile funderar på att slå sig ihop och börsnoteras i Sverige samt Hong Kong. Volvo var ett noterat företag för över 20 år sedan, men har sedan dess varit privat. Nu finns det alltså en möjlighet för dem att åter igen bli publika, och denna gång på två marknader. För Geely är det ett stort steg att ta sig utanför Kina och bli landets första bilmärke som går globalt. Vad detta potentiellt kommer innebära för den svenska bilmarknaden är än så länge oklart och det är kanske inte så troligt att vi kommer se mängder av Geely-bilar på svenska gator i framtiden.

Vad en sammanslagning mellan Geely och Volvo cars skulle innebära

Geely blev en stor ägare av Volvo Personvagnar redan 2010, men de har sedan dess hållit produktioner och märken helt separerade. Om denna merger kommer att gå igenom, finns det suveränt möjligheter att dela komponenter och gemensamt arbeta för att utveckla elektriska bilar i framtiden. Dessutom är marknaden för automatiskt körande bilar något som ständigt ökar, och även detta är något vi kan tänka oss att Volvo och Geely vill ta upp jakten på.

Även om Volvo känns oerhört svenskt är det helt ägt av kinesiska ägare. Geely är störst och tillsammans med två kinesiska investeringsfonder har de fullt ägande. Detta resulterar i att det är börsen i Hong Kong som primärt kommer vara av intresse. I ett senare steg ses även den svenska börsen som ett naturligt steg.


LÄSVÄRT!

Livet som en professionell roulette spelare

Bästa spelarna för Football Manager 2020


Hur blir detta för Volvo i Sverige?

VolvoCars kommer från sitt bästa år på väldigt länge. Med sina populära nya modeller sålde de rekord 2019. Detta bidrar till att det är ett lite märkligt tillfälle att göra en så pass stor förändring som detta potentiellt bidrar till. Det finns självfallet också en stor risk att produktionen kommer flyttas till Kina vilket innebär förlorade arbetstillfällen i Sverige. Vad som, än så länge, trots allt känns som ett svenskt härligt varumärke kanske snart kommer försvinna. Detta är den risk vi ser om sammanslagningen kommer fortgå. Men, med ett potential att bygga något riktigt stort kan så klart överväga detta. Vi på Entrepreneur Sthlm fortsätter att hålla ögonen öppna!